Cussonia paniculata
Cussonia paniculata Ecklon & Zeyher
Fotografie 1:
1. Rostlina na začátku sezóny (Plant in the start of growing seassion)
2. Cussonia paniculata
3. List (Leaf)
..........................................................................................................................
Asi jste si už všimli, že naše články v ZL nejsou žádné vědecké statě na téma jednotlivých rostlin či jejich skupin. Je to takový náš deníček o našem životě s kytkami. Víc než výčet botanických informací jsou to příběhy kytek, které k nám (a někdy bohužel i od nás) doputovaly a aspoň chvíli byly u nás spokojené.
Už několikrát jsme zahráli i společně s Chróstalem na strunku “zelenina na zahradě, talíři i ve skleníku”, ale že nám roste zelí i na stromech, byla novinka i pro mě.
O afrických domorodcích je známo, že svou přírodu velmi dobře znali a uměli ji také maximálně využívat, mimo jiné k jídlu i k medicínským účelům. Oba tyto významy ( a pravděpodobně i další) měla pro původní afričany skupina dřevin rodu Cussonia. Je to malý, asi dvacetidruhový rod z čeledi Araliaceae rostoucí na jihu Afriky a na Madagaskaru. Nevím jestli úplně všechny druhy, ale minimálně dva, které se občas vyskytují i v našich sbírkách, nesou hrdé místní jméno, které v angličtině zní “CABBAGE TREE”, čili “ZELNÝ STROM”. Jde o Cussonia paniculata = “Mountain Cabbage Tree” a Cussonia spicata = “Lowveld Cabbage Tree”. Oba tyto druhy už nějakou dobu pěstuji, ten první je zatím vzhlednější, u druhého se odhodlávám k radikálnímu řezu, který by mohl přivodit kýženější habitus. Proto dnes pojednám o té první, kvetoucí v latách, tedy o C.paniculata.
Ta se ke mně dostala někdy kolem roku 1999, v období mého zeleného “vyhraňování”. Tehdy jsem se zajímal i o další bonsajově zajímavé dřeviny – bursery a comifory.
Většina lituratury, u nás většinou z pera přítele Gratiase, popisuje cusonie jako bujně rostoucí a do našich malých útulných skleníků ne moc perspektivní stromy. Je pravdou, že ve ve své domovině (JAR, Kapská provincie) dorůstá do 6m výšky a 0,6m průměru kmene, ale posuďte sami – ta moje zhruba desetiletá je v neolistěném stavu vysoká 20cm, s průměrem kmínku
Na to, že jsem svoji cusonii nikdy netvaroval, pouze jednou přesadil do větší nádoby a nedopřávám jí nikterak hnojivou zálivku a nijak ji nepodstrojuji, myslím, že vypadá spokojeně a vyloupl se z ní pěkný kousek s naprosto excelentní rozpukanou, skoro až korkovitou borkou a skvělou kulovitou bází. Rostlina mi zřejmě pro své spartánské podmínky pěstování nikdy nekvetla a pravděpodobně ani nepokvete, ale považuji ji za povedený kousek. A teď navíc, když vím, že jde o “zelí na stromě”, je mi ještě víc sympatická. No řekněte – není to zel(e)ená paráda? A což takhle dát si špenát z cusonie? J.
Summary:
Description and experiences with growing of specieses Cussonia paniculata and Cussonia spicata from family Araliaceae.
Fotografie 2:
1. Stonek a jeho vrchol (Stem and it's top)
2. Cussonia spicata
3. List (Leaf)
Komentáře
Přehled komentářů
V Chrudimi jsem zakoupil, hodlám to trošku intenzivněji zapěstovat a pak to ochutnám. Možné to bude mít i nějaký druhotný efekt jako např. ztloustnutí kmínku kytky :-)
Jak na ní? - pokus 2
(Radka, 19. 11. 2007 12:08)
Nějak se mi to napoprvé nepovedlo, tak tedy:
Hodně slunce, v letní sezóně zalévat více - zhruba 1-2x týdně, hnojit moc nemusíte, tak 1x za měsíc. Od podzimu do jara nechat na sucho odpočinout (shodí listy).Tak to vidím já. S pozdravem a přáním pěkného dne Radka ( i za pracujícího Jirku)
Cussonia špičatá
(Jitka Šandorová, 18. 11. 2007 10:34)Chtěla bych vědět něco víc o pěstování této rostliny.nám tuto rostlinu doma, vysokou 90cm, jednou jsem ji musela seříznout, byla napadena škůdci.Nevím, zda potřebuje slunné místo,nevím jak často zalévat, hnojit. Díky za radu.
K jídlu?
(Jirka, 22. 9. 2007 21:00)Pak by to byla kytka vážně k sežrání... Ale já nejradši zelí kysaný.
K jídlu...
(Jirka K., 6. 3. 2011 10:38)